Raskauden aiheuttamat ihomuutokset
Raskauden aikana melkein kaikki elintoiminnot muuttuvat. Ihoon syntyy helposti häiritseviä oireita. Yleisimmät raskauden aiheuttamat ihomuutokset ovat painon nousu, kudosten veltostuminen. turvotus, suonikohjut, kosmeettinen selluliitti ja ryhtimuutokset. Iholle voi syntyä myös arpijuovia, pigmenttimuutoksia ja poikkeavia ihottumia. Raskausarpia tulee vatsaan, rintoihin tai reisiin noin yhdeksälle kymmenestä. Joillekin tulee myös maksaläiskiä jotka tummentuvat auringossa. Raskauden aikana myös ihon rasvaisuus vähenee tai häviää miltei kokonaan. On tutkittu, että kuivaihoisilla atooppinen ekseema voi puhjeta raskauden aikana. Raskausihottumaa voi ilmestyä raskauden lopulla tai sen jälkeen. Oireet muistuttavat nokkosihottumaa. Usein ihottuma häviää kokonaan muutamassa viikossa jälkiä jättämättä.
Myös raskauspemfigoidi muistuttaa raskausihottumaa alkuvaiheessaan oireiden takia ja on autoimmuunitauti, jossa vasta-aineita kertyy orvaskeden ja verinahan väliseen tyvikalvoon. Se häviää raskauden jälkeen ja on todella harvinainen.
Raskauskutinaa saattaa esiintyä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Pari prosenttia raskaana olevista kärsivät häiritsevästä kutinasta. Kutina alkaa äkillisesti ja se usein alkaa kämmenistä ja jalkapohjista. Vatsan iho kutiaa kolmasosalla eniten. Taipumus raskauskutinaan on perinnöllistä.
Lähde: Terveyskirjasto
Vartalotyypit
Vartalotyyppi ja vartalon yleislinjat tavallisesti peritään, mutta ihon, kudosten ja lihasten kunnolla on paljon suurempi vaikutus vartalon ulkoiseen olemukseen. Määriteltäessä vartalotyyppiä voi käyttää termejä apuna.
Vartalotyyppi määritellään vartalonhoitokortissa. Analyysissa merkitään, onko vartalo ektomorfi eli hoikka, mesomorfi eli sopusuhtainen (normaali) vai endomorfi eli tukeva. Vartalotyyppiin vaikuttaa myös ryhti.
Lihavuus ja ylipaino
Lihavuus ilmenee ylipainona. Se tarkoittaa sitä, että energiansaanti on liian suurta verrattuna kulutukseen. Ylimääräinen energia varastoituu kehoon rasvana, mikä aiheuttaa painon nousun. Ihmistä sanotaan ylipainoiseksi, jos hänen painonsa ylittää 20 prosenttia hänen pituuttaan vastaavan normaalipainon. Kaikki tämä aiheuttaa yhdessä terveysriskin. Lihavuus altistaa elimistön ylimääräiselle rasitukselle ja sairauksille. Esimerkiksi diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit. Lihavuus voi johtua myös sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kumminkin yleensä lihavuus on itseaiheutettu vääränlaisen ravinnon sekä liikunnan puutteesta. Perintötekijät vaikuttavat myös lihavuuteen, kuten ruokailutottumukset ja tavat. Yleisesti rasvan määrä ruuassa on kasvanut ja piilorasvojen osuus myös. Lihavuuden hoitotavoite on painon pudotus. Laihtuminen vaatii, että energian kulutus on tehokkaampaa kuin energian saanti
Laihuus ja alipaino
Hoikkuuden ihannointi voi johtaa liialliseen laihuuteen. Laihuuteenkin voi olla monia syitä. Sairaudet, kuten ravinnon imeytymishäiriö vaikuttaa. Alipainoisilla ihmisillä on usein myös ruokahaluttomuutta. Tällaisen ihmisen energiansaanti on pysyvästi vähäisempää kuin energiankulutus mikä ilmenee alipainona. Silloin puhutaan alipainosta, kun ihmisen paino on 15 prosenttia alhaisempi kuin lääketieteellisesti määritelty normaalipaino. Alipainoisen iho voi olla kuiva, kalpea ja väritön. Hiukset ovat useasti elottomat. Alipainoisella on myös huono verenkierto, minkä vuoksi paleleminen on läsnä miltei kokoajan. Laihuus on yhtä vaarallista kuin lihavuuskin. Alipaino voi johtaa muun muassa suolisto- vatsaongelmiin ja naisilla kuukautisten poisjäämiseen. Jos laihuuden syy on sairaus, henkilön kuuluu mennä lääkärille.
Selluliitti
Vartalonhoitokortissa määritellään kosmeettinen selluliitti asteilla: I aste, II aste ja III aste. Asteluku kertoo, kuinka paljon rasvaa, nestettä ja kuona-aineita on kertynyt kudokseen. Kosmeettinen selluliitti on vartalon muutostila, jossa ihonalaiseen sidekudokseen on kertynyt liikaa rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Se ilmenee appelsiini-ihona, jota ei pidä sekoittaa selluliittiin. Kosmeettisen selluliitin tunnuspiirteisiin kuuluu muutoksen paikallisuus, kudoksen muhkuraisuus ja ihon vetäytyminen. Lisäksi iho voi olla kuiva ja veltostunut. Kosmeettisen selluliitin syntyyn vaikuttaa ennen kaikkiaan hormonaaliset syyt.
Ryhtimuutokset
Ryhti vaikuttaa ulkoiseen olemuksen lähettämiin viesteihin ja siinä tapahtuvat muutokset heijastuvat koko vartaloon ja sen fysiologiaan. Hyvän ryhdin salaisuus on hyväkuntoiset lihakset, vahvat ja tukevat jänteet, nivelet sekä nivelsiteet. Hyvässä ryhdissä pää on pystyssä, hartiat rentoina ja rintakehä hieman koholla. Vartalon virheasennoista seuraa ryhtimuutoksia, jotka siirtävät kehon normaalia kuormitusta ja jännitystä luustolle, rustopinnoille, jänteille ja lihaksille. Samalla elimistö joutuu kestämään rasitusta sekä kiputiloja. Tavallisimpia ulkonäköön vaikuttavia ryhtivirheitä ovat: notkoselkä, hartiaseudun jäykkyys, pään kumara asento, polvien virheasennot ja jalkaterien virheasennot.
Vartalohieronnan harjoittelua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti